Δ’ ΔΔΕ ΑΘΗΝΑΣ & ΔΔΕ ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ

Ημερίδα Παρουσίασης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΟΠΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

 «Λαογραφία: Ήθη, Έθιμα, Παραδόσεις»

Ετους 2005-06

 

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ 27/6/2006

 

 

  

 

 

Την Τρίτη 27 Ιουνίου 2006 στο 1ο Γυμνάσιο Βούλας έγινε η παρουσίαση των πολιτιστικών προγραμμάτων του πολιτιστικού θεματικού δικτύου με θέμα «Λαογραφία: Ήθη, Έθιμα, Παραδόσεις» από τα σχολεία της ΔΔΕ Ανατ. Αττικής και της Δ΄ ΔΔΕ Αθήνας που για πρώτη φορά, φέτος, συμμετείχαν στο δίκτυο.

 

  

 

 

Η Ημερίδα φιλοξένησε και έκθεση με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πόστερς και φιγούρες καραγκιόζη από τα σχολεία που έλαβαν μέρος.

 

Την εκδήλωση άνοιξαν οι υπεύθυνοι συντονιστές του προγράμματος Μαρία Χατζή (Δ΄ ΔΔΕ Αθήνας) και Νίκος Γκόβας (ΔΔΕ Ανατ. Αττικής) και ο Διευθυντής του 1ου Γυμνάσιου Βούλας Βασίλης Ψαλλιδάς οι οποία αναφέρθηκαν στη σπουδαιότητα του δικτύου και την πορεία του μέχρι σήμερα.

 

Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των προγραμμάτων των σχολείων που διακρίθηκαν για την πρωτοτυπία της θεματολογίας αλλά και την ποικιλία των τρόπων  παρουσίασής τους.

 
Από το 7ο Γυμνάσιο Ν. Σμύρνης η κ. Σαμουηλίδου Ευδοκία παρουσίασε το πρόγραμμα «Και με λίγο Βοριά , Λίγο Λεβάντε,Κύμα το Κύμα να γυρίσει πίσω ,Μικρή Πράσινη Θάλασσα Αιγαίο Πέλαγος...  Ο.Eλύτης», που ήταν ένα αφιέρωμα στη Χίο. Παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από την αδελφοποίηση του σχολείου με την Χίο και πρωτότυπες δραστηριότητες των μαθητών.
 
Από το 2ο  Γυμν. Αργυρούπολης oι κ.κ. Μικρογιαννάκη Χ. και Ραλλίδου παρουσίασαν ένα ενδιαφέρον c.d με τη δουλεία τους «Μύθοι, παραμύθια και ιστορίες που μας ενώνουν».
 

Από το Γυμν. Αρτέμιδος η κα. Κουμαντάκη Δήμητρα και η κα. Λάμπρου Ευφροσύνη παρουσίασαν το πρόγραμμα «Ρίζες και Μνήμη» το οποίο εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Σωκράτης και περιελάμβανε συνεργασία με σχολεία της Ιταλίας, Πορτογαλίας, Ρουμανίας και Λιθουανίας.

 
Η κ. Ξενάκη Μ.  από το 2ο  Γυμν. Αργυρούπολης παρουσίασε βίντεο με την παράσταση «Καραγκιόζης». Το έργο έγραψαν οι ίδιοι μαθητές για την παράσταση και έφτιαξαν τις καλαίσθητες φιγούρες.

 

Από το Γυμν. Κρυονερίου μαθητές και μαθήτριες χόρεψαν χορούς που έμαθαν στο πρόγραμμα «Χοροί, Τραγούδια και έθιμα μικρασιατών προσφύγων».

 
Από το 6ο Γυμν. Καλλιθέας είχαμε την τύχη να δούμε μέρος του προγράμματος «Νανουρίσματα –ταχταρίσματα» από μια ομάδα μαθητών που τραγούδησαν νανουρίσματα και δραματοποίησαν ανάλογες σκηνές. Υπεύθυνη του προγράμματος ήταν η κ. Ολγα Περρακάκη.

 

Από το 1ο Γυμν. Γέρακα η κα. Λυμπεροπούλου Σοφία παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «Αιγαίο Πέλαγος και Παράδοση» εστιασμένο στα παραδοσιακά σπίτια.

 

Από το 9ο  Γυμν, Καλλιθέας οι κκ. Γράψα Ουρ., Κοντού Μ., Ντόκου Α., Κωνσταντουλάκη Αικ. παρουσίασαν το πρόγραμμα «Έθιμα, δοξασίες και λαογραφικά στοιχεία για τη διατροφή από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» που εκπόνησαν με τους μαθητές τους.

 
Από το Μουσικό Σχολείο Αλίμου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα-μουσική παράσταση «Ο Καραγκιόζης Γραμματικός», που πήρε το Α΄ βραβείο στους Περιφερειακούς Καλλιτεχνικούς Μαθητικούς Αγώνες Αττικής στην παραδοσιακή μουσική με υπεύθυνες τις κυρίες Καραγκούνη Ε., Κούτρου Χρ., Ιωάννου Μ.

 

Από το 1ο ΤΕΕ ΣΙΒΙΤΑΝΙΔΕΊΟΥ η κα. Α. Κολοφώτη παρουσίασε ήθη και έθιμα σχετικά με το γάμο από το πρόγραμμα «Ο γάμος στη Ρούμελη».

 

Από το 2ο Τ.Ε.Ε. Ν. Σμύρνης η κα. Νιάρρου Β. παρουσίασε τον τρόπο της δουλείας της με βάση το πρόγραμμα. «Θυμάμαι τους Θρύλους, Αναβιώνω τις παραδόσεις» και έκθεση των παραδοτέων υλικών που ήταν ένα c.d, ένα έντυπο, δύο ημερολόγια και την ιστοσελίδα τους.

 

Από το Καλλιτεχνικό Γυμν. Γέρακα, χόρεψαν παιδιά του προγράμματος «Ο Παραδοσιακός Χορός ως μέσο έκφρασης και Δημιουργίας» με την καθοδήγηση των κκ. Φυντανίδου Τ. και Μεταξά Α.

 

Από το 1ο Γυμν. Νέας Σμύρνης οι κκ. Βλάσση Α., Αλεξανδρή Ελ., Γεωργίου Α. παρουσίασαν σε βίντεο αποσπάσματα από την χριστουγεννιάτικη και αποκριάτικη γιορτή του σχολείου τους που βασίστηκαν σε παραδοσιακά ήθη και έθιμα.

 
Ομάδα μαθητριών από το 2ο Γυμν. Αγ. Δημητρίου παρουσίασε  «Παραδοσιακά Παιδικά Παιχνίδια. Από  την αρχαιότητα ως σήμερα» με υπεύθυνες τις κκ. Μαζαράκη Στ. και Μαλέσκου Μ. 

 

Από το 5ο Ενιαίο Λύκειο Καλλιθέας παρουσιάστηκε c.d από το πρόγραμμα «Ο πολυσήμαντος ρόλος του οίνου: Από το κλήμα στο πατητήρι κι απ΄το βαρέλι στο ποτήρι» με υπεύθυνες τις κκ. Σκαντζούρη Μ. Καστάνη Αικ. Γεωργίου Ελ.

 

Η κα. Μάχη Δημοπούλου από το Γυμν. Κερατέας παρουσίασε το πρόγραμμα «Το μαγγανοπήγαδο και το γαϊδουράκι» για ένα παραδοσιακό πηγάδι κοντά στα Δασκαλιό.

 

Από το Λύκειο Ν. Μάκρης η κα Αναστασία Ευαγγελίου παρουσίασε τα προγράμματα «Ελληνική Ενδυμασία δι μέσου των αιώνων» και το «Δάφνη και Απόλλων»

 

Από το 3ο Ενιαίο Λύκειο Καλλιθέας παρουσιάστηκαν φωτογραφίες των σπιτιών από την Ξάνθη για το πρόγραμμα «Ξάνθη – Αρχιτεκτονική της Παλαιάς Πόλης» από τις υπεύθυνες κκ. Χατζημανώλη Αν., Γρηγοριάδου Ελ.

 

Από το TΕΕ Ελληνικού και από τις υπεύθυνες Δουλκιάρογλου Μαρ., Πόντη Μαρ., Κορφιάτη Αικ. παρουσιάστηκε c.d του προγράμματος «Κυκλαδίτικη Πολιτισμική κληρονομιά»

 

Τέλος, συζητήθηκε το μέλλον του προγράμματος και κατατέθηκαν προτάσεις σε σχέση με την προβολή του και την οικονομική υποστήριξή του και ανανεώθηκε το ραντεβού για την νέα σχολική χρονιά.

 

Βούλα 27/6/2006

Μαρία Χατζή, Νίκος Γκόβας