Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Αττικής

Πρόγραμμα «εκπαίδευση-μουσείο»

 

 

Μουσεία

Δράσεις Σχολείων

Χρήσιμο υλικό-Άρθρα

 

 

 

 

Το Πρόγραμμα

Ο ρόλος των Μουσείων  και των  εκπαιδευτικών προγραμμάτων τους αναδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντικός στο σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα.

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής πρωτοπορεί στη συνεργασία μεταξύ Μουσείων και σχολικών μονάδων διότι είναι η μόνη Διεύθυνση που εισήγαγε στον τομέα των Πολιτιστικών Θεμάτων, εδώ και έξι χρόνια, το πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Μουσείο».

 

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2000 στο πλαίσιο των Πολιτιστικών Καινοτομιών της ΔΔΕ Ανατ. Αττικής. Συντονίστρια του προγράμματος από το 2000 μέχρι 2003 ήταν η Κορίνα Πρεβεδουράκη.

Από τη σχολική χρονιά 2003 τον συντονισμό του προγράμματος αναλαμβάνει η Χριστιάνα Λαναρά.

 

Στόχοι:

Το πρόγραμμα έχει ως σκοπό την όσο το δυνατόν καλύτερη προσέγγιση των  Σχολείων με το Μουσείο και το αντίστροφο, προκειμένου η εκπαιδευτική κοινότητα 

·          Να γνωρίσει και να έρθει σε άμεση επαφή  με την πολιτιστική της κληρονομιά

·          Να εμπλακεί σε καινοτόμες δραστηριότητες που σχεδιάζονται γι’ αυτό το σκοπό από τα μουσεία

·          Να έχει καλύτερη και μεγαλύτερη προσέγγιση με το Μουσείο μέσω μαθητικών δραστηριοτήτων που γίνονται με βιωματικό τρόπο

·          Και γενικά  να διαμορφώσει μια νέα αντίληψη για το Μουσείο, και να αποκτήσει θετικές αξίες και στάσεις συμπεριφοράς απέναντι στον πολιτιστικό μας πλούτο.

 

Στόχος του προγράμματος είναι μεταξύ άλλων η επιμόρφωση όλο και περισσότερων εκπαιδευτικών κάθε χρόνο, έτσι ώστε να επωφεληθούν στο έπακρο οι σχολικές μονάδες.

 

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Για την επίτευξη των ανωτέρω, το πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Μουσείο»

·              Οργανώνει ημερίδες και σεμινάρια επιμορφωτικού χαρακτήρα, δειγματική διδασκαλία στα γνωστικά αντικείμενα

·              Πραγματοποιεί ξεναγήσεις σε Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

·              Διαθέτει κατάλληλο  εκπαιδευτικό υλικό το οποίο δανείζει στις σχολικές

·              μονάδες όπως μουσειοσκευές, εκπαιδευτικούς φακέλους, που  έχουν  ευγενώς προσφερθεί από  τα Μουσεία στη Διεύθυνσή  μας.

·              Συνεργάζεται με τα σχολεία για την εκπόνηση προαιρετικών πολιτιστικών προγραμμάτων σχετικών, κυρίως με Μουσεία

 

Συνεργασίες: Για την επίτευξη των στόχων του το πρόγραμμα συνεργάζεται με μουσεία, επιστημονικές ενώσεις, πανεπιστημιακούς φορείς και καλλιτέχνες-παιδαγωγούς.

 

Συντονιστής του προγράμματος είναι η Χριστιάνα Λαναρά

 

Πληροφορίες-Δηλώσεις συμμετοχής: Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το τηλ 2106046493 (υπόψη κ Χ. Λαναρά)

 

 

 

 

 

ΝΕΑ –ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ-ΔΡΑΣΕΙΣ

 

Δραστηριότητες σχολικού έτους 2005-2006

 

·          Σεμινάριο , στις 7/6/2006, σε 25 εκπαιδευτικούς, του επιμελητή της Εθνικής  Πινακοθήκης κ. Ανδρέα Ιωαννίδη με θέμα: «Η ζωγραφική του Καραβάτζο», στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

 

·          Παρουσίαση, στις 18/5/2006, Παγκόσμιας Ημέρας των Μουσείων, σε 20 εκπαιδευτικούς, στο πλαίσιο του προγράμματος «Παρουσίαση των μεγάλων Μουσείων του κόσμου και της Ελλάδας», του Λουτρού των Αέρηδων, στο 2ο Γ/σιο Γέρακα.

 

·          Παρουσίαση, στις 10/5/2006, από την ομάδα  του πολιτιστικού προγράμματος «Αναζητώντας την Πυθώ, τον Πύθωνα και την Πυθία με οδηγό τον Ηνίοχο» του 2ου Γ/σίου Γέρακα, το οποίο εκπονήθηκε σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Μουσείο», στο 2ο Γ/σιο Γέρακα.

 

·          Παρουσίαση, στις 6/4/2006, σε 20 εκπαιδευτικούς, του εκπαιδευτικού  φακέλου «Μέγας Αλέξανδρος», του οποίου επιμελήθηκε το σχετικό υλικό η υπεύθυνη του προγράμματος «Εκπαίδευση και Μουσείο», στην αίθουσα «Υπατία» της Δ.Δ.Ε. Αν Αττικής.

 

·          Ξενάγηση στην Ακρόπολη στις 17/3/2006 20 ξένους εκπαιδευτικούς καλεσμένους της 5ης Διεθνούς Συνδιάσκεψης για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

 

·          Σεμινάριο «Τι ταύτα προς Διόνυσον», στις 16/3/2006, για 20 εκπαιδευτικούς σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ/Εκπαιδευτικά Προγράμματα στα πλαίσια της 5ης Διεθνούς Συνδιάσκεψης για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

 

·          Σεμινάριο, στις 13/2/2006, σε 30 εκπαιδευτικούς, του επιμελητή της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Ανδρέα Ιωαννίδη με θέμα: «Η ζωγραφική του Ιακωβίδη», στην Εθνική Πινακοθήκη.

 

·          Παρουσίαση, στις 20/12/2005, σε 20 εκπαιδευτικούς, στο πλαίσιο του προγράμματος «Παρουσίαση μεγάλων Μουσείων του κόσμου και της Ελλάδας», του Αρχαιολογικού Μουσείου των Δελφών, στην αίθουσα «Υπατία» της Δ.Δ.Ε. Αν. Αττικής.

 

 

Δραστηριότητες σχολικού έτους  2004-2005

 

 

·          Συμμετοχή, στις 16-19/6/2005, στο 1ο Διεπιστημονικό Συνέδριο που οργάνωσε η Ένωση Ελλήνων Φυσικών με θέμα: «Επιστήμη και Τέχνη-Αναζητώντας τα κοινά σημεία-Συζητώντας τις διαφορές», με ομιλία  για το πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Μουσείο» της Δ.Δ.Ε. Αν. Αττικής, στο Ευγενίδειο  Ίδρυμα.

 

·          Έκθεση, στις 23/6/2005, του προγράμματος «Γραφή» το οποίο εκπονήθηκε  από  τους υπεύθυνους των σχολικών βιβλιοθηκών (1ο Γ/σιο Λαυρίου, 2ο Γ/σιο Γέρακα, Γ/σιο Μαρκόπουλου, Λύκειο Μαρκόπουλου, Μουσικό Λύκειο  Παλλήνης, Λύκειο Αγίου Στεφάνου, Λύκειο Νέας Μάκρης, Λύκειο Διονύσου) σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Μουσείο»  και τον υπεύθυνο Πολιτιστικών Θεμάτων κ. Νίκο Γκόβα.

 

·          Παρουσίαση, στις18/5/2005, Παγκόσμιας Ημέρας των Μουσείων, σε 16 εκπαιδευτικούς, στο πλαίσιο του προγράμματος «Παρουσίαση των μεγάλων Μουσείων του κόσμου και της Ελλάδας», του Μουσείου της Βεργίνας, στην αίθουσα «Υπατία» της Δ.Δ.Ε Αν.Αττικής

 

·          Πραγματοποίηση, στις 18/4/2005, επιμορφωτικού σεμιναρίου σε 15 καθηγητές  της Γαλλικής, με θέμα: «Γαλλική γλώσσα-Κόμικς και Μουσείο» (Πάρκο του Αστερίξ), έπειτα από πρόσκληση της συμβούλου των γαλλικών κ. Άννας Τριανταφύλλου, στο 4ο Γ/σιο  Αμαρουσίου της Δ.Δ.Ε. Β’ Αθήνας.

 

·          Πραγματοποίηση, στις 15/4/2005, δειγματικής διδασκαλίας στο μάθημα της  Ιστορίας στο κεφάλαιο «Ανατολικοί Λαοί-Αρχαία Αίγυπτος», σε δυο τμήματα της Α’ τάξης του 1ου Γ/σίου Παιανίας.

 

·          Σεμινάριο, στις 16/3/2005, σε 32 εκπαιδευτικούς, του επιμελητή της Εθνικής  Πινακοθήκης κ. Ανδρέα Ιωαννίδη με θέμα: «Προσέγγιση έργου Τέχνης», στο Καλλιτεχνικό Γ/σιο Γέρακα.(τρίτη συνάντηση)

 

·          Πραγματοποίηση, στις 12/3, κατασκευής προσωπείου με μαθητές της Β’ τάξης, στο πλαίσιο του μαθήματος της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, στο Γ/σιο Πικερμίου.

 

·          Συμμετοχή και παρουσίαση του προγράμματος «Εκπαίδευση και Μουσείο» στις 10/3, στο επιμορφωτικό σεμινάριο της Δ.Δ.Ε. Β’ Αθήνας με θέμα: «Εκπαιδευτική προσέγγιση των χώρων πολιτισμικής αναφοράς {Μουσεία, Μνημεία, Αρχαιολογικοί χώροι} και η ένταξή τους στην πολιτιστική ζωή του Σχολείου», στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βριλησσίων.

 

·          Παρουσίαση, στις, 9/3, «του Μουσείου του Λούβρου» στα τμήματα Γαλλικών της Γ’ τάξης, του  Γ/σίου Θρακομακεδόνων.

 

·          Εργαστήρι με θέμα την Αναγέννηση, στις 8/3, σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό κ. Κορίνα Πρεβεδουράκη ΠΕ 08-ζωγράφο, στο 2ο Γ/σιο Γέρακα, με την ομάδα του προαιρετικού πολιτιστικού προγράμματος «Αναγέννηση».

 

·          Σεμινάριο, στις 5/3, σε 32 εκπαιδευτικούς, του επιμελητή της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Ανδρέα Ιωαννίδη με θέμα: «Προσέγγιση έργου Τέχνης», στην Εθνική Πινακοθήκη. (δεύτερη συνάντηση)

 

·          Παρακολούθηση, στις 4/3, από 20 εκπαιδευτικούς, του εκπαιδευτικού προγράμματος «Η Επανάσταση του 1821 μέσα από την Ελληνική Ζωγραφική», το οποίο πραγματοποίησε η επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Γεωργία Κακούρου-Χρόνη, στην Εθνική Πινακοθήκη

 

·          Παρουσίαση, στις 2/3, του ιστορικού παραμυθιού «Το σπασμένο ειδώλιο» της Χριστίνας Λαναρά, από την χοροθεατρική ομάδα του Γ/σίου Αρτέμιδας σε ξένους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Αρίων», στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

 

·          Παρακολούθηση, στις 25/2, από 20 εκπαιδευτικούς, του εκπαιδευτικού προγράμματος «Η Επανάσταση του 1821 μέσα από την Ελληνική Ζωγραφική», το οποίο πραγματοποίησε η επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Γεωργία Κακούρου-Χρόνη, στην Εθνική Πινακοθήκη.

 

·          Σεμινάριο, στις 19/2, σε 32 εκπαιδευτικούς, του επιμελητή της Εθνικής  Πινακοθήκης κ. Ανδρέα Ιωαννίδη με θέμα: «Προσέγγιση έργου Τέχνης», στην Εθνική Πινακοθήκη. {πρώτη συνάντηση}

 

·          Ξενάγηση, στις 14/2, σε 30 εκπαιδευτικούς, στην περιοδική έκθεση του  Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης «Ελεύθερνα», από την αρχαιολόγο κ. Μαρίνα Πλατή.

 

·          Πραγματοποίηση, στις 3/2, δειγματικής διδασκαλίας στο μάθημα της Ιστορίας στο κεφάλαιο «Ανατολικοί Λαοί-Αρχαία Αίγυπτος» σε τμήματα της Α’ και Β’ τάξης του Γ/σίου Πικερμίου.

 

·          Πραγματοποίηση, στις  25/1/ 2005, δειγματικής διδασκαλίας στο μάθημα της  Ιστορίας στο κεφάλαιο «Ανατολικοί Λαοί-Αρχαία Αίγυπτος», στο 2ο Γ/σιο Αυλώνα, Ε.Κ.Κ.Ν.Α

 

·          Πραγματοποίηση, στις 21/12, δειγματικής διδασκαλίας στο μάθημα της Ιστορίας στο κεφάλαιο «Μινωικός πολιτισμός», σε τμήματα της Α’ τάξης  του Καλλιτεχνικού Γ/σίου Γέρακα.

 

·          Πραγματοποίηση, στις 20/12, δειγματικής διδασκαλίας στο μάθημα της Ιστορίας στο κεφάλαιο «Ανατολικοί Λαοί-Αρχαία Αίγυπτος» σε τμήματα της Α’ τάξης του Διαπολιτισμικού Γ/σίου Αχαρνών.

 

·          Παρουσίαση, στις 16/12, σε 28 εκπαιδευτικούς, στο πλαίσιο του      προγράμματος «Παρουσίαση μεγάλων Μουσείων του κόσμου και της Ελλάδας», του Αρχαιολογικού Μουσείου του Καΐρου, στην αίθουσα  «Υπατία» της Δ.Δ.Ε. Αν. Αττικής.

 

·          Πραγματοποίηση, στις 14/12, επιμορφωτικού σεμιναρίου σε 15 καθηγητές  της Γαλλικής, με θέμα: «Γαλλική γλώσσα-Κόμικς και Μουσείο» (Πάρκο του Αστερίξ), έπειτα από πρόσκληση της συμβούλου των γαλλικών κ.  Άννας Τριανταφύλλου, στο Γ/σιο Άνοιξης.

 

·          Πραγματοποίηση, στις 2/12/2004, δειγματικής διδασκαλίας στο μάθημα της  Ιστορίας στο κεφάλαιο «Μινωικός Πολιτισμός»,σε  τμήματα της Α’τάξης  του 2ου Γ/σίου Γέρακα.

 

·          Συμμετοχή, στις 23/11/2004, στην ημερίδα της Δ.Δ.Ε. Δ’ Αθήνας, με θέμα:  Προσέγγιση ενός Μουσείου από σχολικές μονάδες», στο 3ο Γ/σιο Παλαιού Φαλήρου, με ομιλία για το πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Μουσείο».

 

·          Πραγματοποίηση, στις 11/11/2004, επιμορφωτικού σεμιναρίου σε 20 καθηγητές της Γαλλικής, με θέμα: «Γαλλική γλώσσα-Κόμικς και Μουσείο» (Πάρκο του Αστερίξ), έπειτα από πρόσκληση της συμβούλου των γαλλικών κ. Άννας Τριανταφύλλου, στο 1ο Γ/σιο Παλλήνης.

 

·          Ημερίδα, στις 30/9/2004, με θέμα: «Παρουσίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκθέσεων οκτώ Μουσείων», στο 1ο Γ/σιο Παλλήνης.

 

·          Πραγματοποίηση, στις 27/9/2004, δειγματικής διδασκαλίας στο μάθημα της Ιστορίας, στο κεφάλαιο «Ανατολικοί Λαοί-Αρχαία Αίγυπτος», σε τμήματα   της Α’ τάξης του Γ/σίου Αρτέμιδος.

 

 

 

Δραστηριότητες Σχολικού έτους  2003-2004

 

·          Πραγματοποίηση, στις 20/5/2004, μορφωτικού και ψυχαγωγικού προγράμματος για τα παιδιά των διοικητικών υπαλλήλων ΥΠΕΠΘ, Νομαρχίας Αν. Αττικής , Δ.Δ.Ε Αν.Αττικής, με θέμα: «Μια μέρα στις Μυκήνες», στην αίθουσα «Υπατία» της Δ.Δ.Ε. Αν. Αττικής.

 

·          Παρουσίαση, στις 10/5, σε 25 εκπαιδευτικούς, στο πλαίσιο του προγράμματος «Παρουσίαση μεγάλων Μουσείων του κόσμου και της Ελλάδας» του Αρχαιολογικού Μουσείου του Ηρακλείου, στην αίθουσα «Υπατία» της Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Αττικής.

 

·          Δημιουργία Νέου Προγράμματος «Παρουσίαση των μεγάλων Μουσείων του κόσμου και της Ελλάδας».

Παρουσίαση στις 30/3 του Μουσείου του Λούβρου  σε 25 εκπαιδευτικούς στην αίθουσα «Υπατία», στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής.

 

·          Εκπαιδευτική ξενάγηση στις 25/3, 20 εκπαιδευτικών στο Μουσείο της Πόλης των Αθηνών.

 

·          Πραγματοποίηση στις 18/3 εργαστηρίου με θέμα «Αρχαίο Προσωπείο» στο Γ/σιο Αρτέμιδος.

 

·          Παρουσίαση, στις 17/3, έργων Μοντέρνας Τέχνης, από τον επιμελητή της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Αντρέα Ιωαννίδη, στο 2ο Γ/σιο Αυλώνα Ε.Κ.Κ.Ν.Α.

 

·          Παρουσίαση στις 2/3/2004 της περιοδικής έκθεσης  της Εθνικής Πινακοθήκης «Το φως του Απόλλωνα» στο 2ο Γ/σιο Αυλώνα Ε.Κ.Κ.Ν.Α. με την βοήθεια της εκπαιδευτικού κ. Κορίνας Πρεβεδουράκη ΠΕ 08-ζωγράφο.

 

·          Παρουσίαση στις 18/11 της περιοδικής έκθεσης του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης «Πλόες» στο 2ο Γ/σιο Αυλώνα  Ε.Κ.Κ.Ν.Α

 

·          Πραγματοποίηση μαθητικής έκθεσης ζωγραφικής με θέμα τον Σουρεαλισμό από 1/11- 4/11 στη Στοά του Βιβλίου. Η οργάνωση για την έκθεση είχε δρομολογηθεί από την εκπαιδευτικό  κ. Κορίνα Πρεβεδουράκη ΠΕ 08-ζωγράφο, τον περασμένο Ιούνιο.

 

·          Ξενάγηση 25 εκπαιδευτικών, στις 18/10/2003, στην έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης «Πλόες», από την εκπαιδευτικό Χριστίνα Λαναρά και την εκπαιδευτικό Γεωργία Λουκοπούλου. Προσφέρθηκε σε όλους υλικό έτσι ώστε να μπορέσουν και οι ίδιοι να ξεναγήσουν τους μαθητές τους.

 

Δραστηριότητες  Σχολικού   Έτους  2002-2003

 

·             Ξενάγηση, στις 25/5/03, σε 30 εκπαιδευτικούς, στην περιοδική έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης  «Το Θεατρικό κοστούμι στο Ελληνικό Θέατρο», από την θεατρολόγο κ. Τζωρτζίνα Κακουδάκη.

 

·             ‘Εκθεση, από 9-19/5/03, με μαθητικές δημιουργίες 30 διαφορετικών σχολείων σχετικά με τη Λαϊκή Παράδοση, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ελληνικός Κόσμος»,   όπου η Δ.Δ.Ε Ανατολ. Αττικής συμμετείχε με 7 σχολεία.

 

·             Ξενάγηση, στις 16/11/02, σε 30 εκπαιδευτικούς, στην περιοδική έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης «Σ. Νταλί-Μύθος και Ιδιομορφία», από την υπεύθυνη του προγράμματος.

 

·             Παρουσίαση , στις 5/11/02, στην Γ’ τάξη του 2ου Γ. Γέρακα, με σλάιτς έργων του Πικάσσο, Μιρό, Ταπιές, Νταλί και άλλων γνωστών Ισπανών ζωγράφων του 20ου αιώνα, από την υπεύθυνη του προγράμματος.

 

·             Ξενάγηση, στις 2/11/02, σε 50 εκπαιδευτικούς, στην περιοδική έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης «Ισπανικός 20ος αιώνας», από τον επιμελητή κ. Ανδρέα Ιωαννίδη.

 

·             Ημερίδα, στις 20/9/02, με θέμα: «Σουρεαλισμός και Νταλί», στη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία.

 

Δραστηριότητες  Σχολικού  Έτους  2001-2002

 

·             Παρουσίαση, από 17/5-2/6/02, μαθητικού υλικού με τίτλο:«Οδοιπορικό μαθητών από σχολεία της Δ.Δ.Ε Ανατολ. Αττικής» σχετικά με τα προγράμματα Περιβαλλοντικής, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικά,  σε περίπτερο ειδικά διαμορφωμένο, στην ετήσια έκθεση βιβλίου στο Πεδίο του Άρεως .

 

·             Ξενάγηση, στις 14/5/02, σε 30 εκπαιδευτικούς, στην περιοδική έκθεση του Βυζαντινού Μουσείου «Από τη Χριστιανική Συλλογή στο Βυζαντινό Μουσείο», από τους αρχαιολόγους κ. Γκότση και Βοσνίδη.

 

·             Παρουσίαση, στις 28/1/02, στην Γ’ τάξη του 2ου Γ. Γέρακα, με σλάιτς έργων σχετικών με το Συμβολισμό στη ζωγραφική σε συνδυασμό με κομμάτια από τα Νεοελληνικά κείμενα της Γ΄γυμνασίου. 

 

·             Επίσκεψη, στις 15/1/02, με ομάδα του Γ. Δροσιάς, στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης.

 

·             Επίσκεψη, στις 18/12/01, στο 2ο Γ.Αχαρνών, με την αρχαιολόγο κ. Ε. Πίνη, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Αρχαία Αγορά».

 

·             Ξενάγηση, στις 13/12/01, σε 30 εκπαιδευτικούς, στην μόνιμη έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, από την αρχαιολόγο κ. Μαρίνα Πλατή.

 

·             Ξενάγηση, στις 5/12/01, σε ομάδα μαθητών του Γ. Δροσιάς, στην έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης για τον  Ν. Γύζη.

 

·             Ξενάγηση, στις 28/11/01, μαθητών του Γ. Αμαρουσίου, στην έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης, για τον Ν. Γύζη.

 

·             Ξενάγηση, στις 16/11/01, μαθητών του 10ου Γ. Αχαρνών, στην έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης, για τον Ν. Γύζη.

 

·             Ξενάγηση και παρακολούθηση προγράμματος, στις 10/11/01, μαθητών του Γ. Δροσιάς, στο Κ. Μ. Νεότερης Κεραμικής.

 

·             Ξενάγηση, στις 5/11/01, μαθητών του Γ. Γέρακα στην έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης, για τον Ν. Γύζη.

 

·             Παρουσίαση, στις 27/10.01, στην Γ’ τάξη του 2ου Γ. Γέρακα, με σλάιτς έργων σχετικών με το ρεαλισμό.

 

·             Ξενάγηση, στις 25/9/01, σε 30 εκπαιδευτικούς, στο Μουσείο Μπενάκη.

 

 

Δραστηριότητες  σχολικού  έτους  2000-2001

 

·             Ημερίδα, στις 12/3/01, με θέμα: «Εκπαιδευτικά προγράμματα Μουσείων», στο Γ. Ραφήνας.

 

·             Ημερίδα, στις 6/10/00, με θέμα: «Εκπαιδευτικά προγράμματα Μουσείων», στο 1ο Γ. Παλλήνης.