Πάνω από 200 εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν τη διαδικτυακή ημερίδα «Κλιματική Αλλαγή, Φυσικές Καταστροφές και Επιπτώσεις στην Ανθρώπινη Υγεία» που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023 από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Αττικής σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ’ και Α’ Αθήνας. Για πρώτη φορά οι τρεις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συνεργάστηκαν για την πραγματοποίηση μιας Διαδικτυακής Ημερίδας.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας, κ. Νικολόπουλος, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Αττικής, κ. Μαρίνος, και η κα Μακρή, Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας (διοργανώτρια Διεύθυνση). Και οι τρεις τόνισαν την αναγκαιότητα ευαισθητοποίησης της σχολικής κοινότητας στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και τη λήψη μέτρων.

Στη συνέχεια και για τρεις ώρες, οι τέσσερις ομιλητές και καθηγητές πανεπιστημίου πραγματοποιήσαν εμπεριστατωμένες παρουσιάσεις προκειμένου να καλύψουν τις τρεις θεματικές της ημερίδας. Την έναρξη έκανε  ο  καθηγητής  Φυσικής Περιβάλλοντος του  ΕΚΠΑ, κ. Καρτάλης με ομιλία που είχε ως θέμα την  «Κλιματική αλλαγή και φυσικές καταστροφές: νέες προκλήσεις, νέες ανάγκες». Συνέχισε ο  καθηγητής Κλιματολογίας του ΕΚΠΑ  κ. Νάστος, ο οποίοςμίλησε για τη  «Κλιματική αλλαγή: μύθος ή πραγματικότητα;», ενώ ο  καθηγητής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας, κ.  Εμμανουλούδης αναφέρθηκε στις «Φυσικές καταστροφές: είναι αυτή μια νέα πραγματικότητα;». Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την ομιλία  του καθηγητή Κλιματικής Μηχανικής του Α.Π.Θ., κ. Σαρηγιάννη,  με θέμα «Climate –crisis-natural disasters –public health: the risk nexus of the 21st century».  

Οι ομιλίες και των τεσσάρων καθηγητών, απέσπασαν τα θετικότερα σχόλια από τους εκπαιδευτικούς που τις παρακολούθησαν και έριξαν φως σε πολλές πτυχές των θεματικών της ημερίδας. Αυτό που αποκομίσαμε από την πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα είναι ότι η φύση έχει κανόνες, οι οποίοι πρέπει να είναι σεβαστοί, ότι πρέπει να υπάρχει διαφοροποίηση του σχεδίου προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή σε κάθε πόλη, όπως επίσης ενημέρωση και εκπαίδευση στη σχολική κοινότητα και στις τοπικές κοινωνίες έτσι ώστε όλοι να συμβάλλουμε στη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου και να μειώσουμε τους κινδύνους που απορρέουν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην ανθρώπινη σωματική και ψυχική υγεία. 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση