Στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης και της διεύρυνσης των σχέσεων των χωρών της Ευρώπης- και όχι μόνο- σε πλήθος τομέων, όπως η εργασία και η εκπαίδευση, το Σχολείο μας κατά την περίοδο 2022-2024 συμμετέχει μαζί με σχολείο από την Πολωνία και από την Τουρκία στο πρόγραμμα ERASMUS + ‘be for change’.

Η επιλογή αυτή σχετίζεται με τον στόχο της εκπαιδευτικής πολιτικής για ‘άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία’, για την προετοιμασία των μαθητών ώστε ως πολίτες  του αύριο να υπερβούν τα ‘σύνορα – φραγμούς’, να κατανοούν τον χώρο δράσης τους και τους ανθρώπους με τους οποίους θα συγχρωτίζονται,  να είναι ενεργοί ευρωπαίοι πολίτες, να συνεχίσουν την παλαιότερη και  νεότερη  ελληνική παράδοση του κοσμοπολιτισμού, να χαρακτηρίζονται από ενσυναίσθηση αλλά και από κριτική αποδοχή των δικών τους πολιτισμικών στοιχείων.

Η συνεργασία με ένα σχολείο υπαγόμενο στην καθολική εκκλησία (Κρακοβία) και με ένα άλλο στον ισλαμισμό (Μποντρούμ), διαμορφώνει έναν μικρόκοσμο αντανάκλαση του αυριανού κόσμου στον οποίο εν πολλοίς θα ζήσουν οι μαθητές μας.διαφορετική κουλτούρα, διαφορετική θρησκεία/ δόγμα, διαφορετική ιστορία και κοσμοθεωρία αλλά και επιθυμία διαμόρφωσης ενός διαφορετικού κόσμου με κατανόηση και ειρηνική συνύπαρξη.

Ζητούμενο των συναντήσεων, τόσο στην Κρακοβία όσο και στην Παλλήνη (έπεται αυτή στην Αλικαρνασσό) ήταν η κατανόηση των λόγων της δημιουργίας διαφορετικών κατά χώρα κοσμοθεωριών, αλλά και ο εντοπισμός και ανάδειξη μέσα από τις ίδιες αυτές πολιτισμικές πηγές λόγων που καθιστούν επιτακτική την ανάγκη της ενσυναίσθησης.

Μέσα από την παιγνιώδη μάθηση, το θέατρο, τη μουσική και τον χορό, τη γνωριμία με μνημεία πολιτισμού και τις συζητήσεις για καθημερινά απλά θέματα, τη συμβίωση για μια βδομάδα στο σπίτι και τον τόπο του ‘άλλου’, τη συνεργασία για τη διαμόρφωση του παραδοτέου υλικού, οι μαθητές μας έγιναν σοφότεροι, έδωσαν και πήραν. Αν μη τι άλλο έμαθαν να μη ντρέπονται την ώρα του αποχωρισμού να ρίχνονται και να κλαίνε στην  αγκαλιά του ‘άλλου’.

Η παιδαγωγική ομάδα:

Γούμενος Ευάγγελος, ΠΕ02- Διευθυντής

Αλεξανδρίδης Αλέξανδρος, ΠΕ03- Μαθηματικός

Κόττα Λέννα, ΠΕ06- Καθηγήτρια Αγγλικών

Κούβελη Νάντια, ΠΕ03- Μαθηματικός

Παπαχριστοδούλου Μαίρη, ΠΕ80- Οικονομολόγος

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση